Yoga met Irene

yoga

Yoga is voor iedereen goed, geen uitzonderingen!

Het beoefenen van yoga wordt geassocieerd met tal van voordelen voor de lichamelijke én geestelijke gezondheid. Yoga zorgt voor minder spanning, een betere concentratie, een betere balans, meer flexibiliteit en het zou bovendien bloeddruk- en cholesterolverlagend zijn.

Yoga is zo’n 4000-5000 jaar geleden ontstaan in India. Het woord yoga komt oorspronkelijk uit het Sanskriet en betekent zoveel als eenheid, integratie en discipline. Yoga bestaat in verschillende vormen. De vorm waar we in de Westerse wereld het meeste bekend mee zijn is Hatha yoga. Maar ook binnen Hatha yoga bestaan allerlei varianten die zowel statisch als dynamisch kunnen worden uitgevoerd. Het doel van elk van deze vormen is de integratie van geest, ziel, ratio en lichaam.

Bij Sporten met Irene worden 3 verschillende yoga lessen gegeven. Inschrijven voor de lessen kan via het rooster. Uiteraard is altijd een (gratis) proefles mogelijk!! 

Hatha Yoga:  De klassieke vorm van yoga waarin een evenwicht tussen inspanning en ontspanning centraal staat. In een hatha yogales wisselen dynamische en verstilde houdingen elkaar af. Er wordt geoefend vanuit een naar binnen gerichte aandacht. Door deze rustige, meditatieve houding is er ruimte om waar te nemen en te ontspannen in wat zich van binnen voordoet. Fysieke en mentale grenzen worden op een zachte manier opgezocht en verruimd, wat zorgt voor een groter, innerlijk draagvermogen en meer vitaliteit. De les is voor iedereen te volgen en gaat minder snel dan een poweryoga les. Het is een heerlijke les waarin het lichaam ‘gerekt en gestrekt’ wordt, maar waarbij ook het hoofd aan bod komt.

De hatha yoga wordt op dinsdagavond gegeven in Zoeterwoude van 20-21 uur. 

– Power Yoga: Poweryoga lijkt op hatha yoga, maar gaat sneller en de houdingen zijn krachtiger. Er wordt bij poweryoga gebruik gemaakt van oefeningen waarbij bewegingen centraal staan zoals de natuur die bedoeld heeft. Een onderdeel van poweryoga is ook dat het complete lichaam erbij betrokken is. Dit leidt er toe dat je je na een aantal weken poweryoga fitter, energieker en kalmer voelt. Daarnaast is het ook goed voor de ontwikkeling van spieren. Maar poweryoga heeft ondanks dit fysieke aspect wel alles met yoga te maken. Ook innerlijk verandert er namelijk wat als je dit beoefent.  Echter, de nadruk bij poweryoga ligt toch vooral bij het fysieke. Het is een lichaamsoefening, waarin de totale mens beschouwd wordt. In een poweryoga-sessie komen fysieke kracht, mentale kracht, souplesse, conditie en balans allemaal aan bod. Dit leidt ertoe dat alle systemen in het lichaam worden verbeterd.

De poweryoga wordt op verschillende momenten aangeboden:

Zoeterwoude: woensdagavond 19-20 uur en zondagochtend 10.15-11.15 uur

Stompwijk: maandagochtend 9-10 uur, donderdagavond 19-20 uur en zaterdagochtend 9.15-10.15 uur

Yin Yoga: Yin yoga is de tegenhanger van ons snelle en met talloze prikkels gepaard gaande Westerse leven. In de yin yoga verloopt alles langzaam en rustig, je neemt de tijd voor lichaam en je gevoel en ‘het zijn’ in het moment. Tijdens een yin yoga les, blijf je meerdere minuten in een bepaalde houding. Vaak met een bepaald aandachtsgebied, bijvoorbeeld de onderrug of de spieren in de benen.

Hoewel yin yoga een langzame vorm van yoga is, kan het toch erg intens zijn. Je blijft namelijk relatief lang in een houding en bereikt daarmee niveaus in je lichaam die voorbij de spieren gaan, zoals bindweefsel (fascia). Dit zorgt ervoor dat je ook op de diepere niveaus flexibiliteit ontwikkelt, waardoor de ‘flow van chi’ wordt bevorderd en eventuele energetische blokkades worden opgeheven. Het is zeer effectief bij rugklachten. Yin yoga bevat veel elementen van mindfulness en heeft een meditatief en rustgevend effect.

Yin Yoga wordt gegeven in Zoeterwoude op woensdagavond van 20.10 – 21.10 uur.

 

Voor meer informatie: irene@sportenmetirene.nl